Dlaczego Sorbitol?
Dlaczego Sorbitol?
Witam czy może ktoś wyjaśnić dlaczego paliwo sorbitolowe ma być łatwiejsze w prygotowaniu? Rozumiem że temperatura topnienia jest niższa niż sacharozy jednak KNO3 to nadal ponad 340 stopni. Czy rzeczywiście jest duża różnica?
POzdrawiam
POzdrawiam
- ArturroKRK
- Podniebny Filmowiec
- Posty: 381
- Rejestracja: poniedziałek, 4 kwie 2011, 12:32
- Lokalizacja: Kraków , Łagiewniki
Re: Dlaczego Sorbitol?
Kwestia tego że tak na prawdę zwykłe paliwo na sorbitolu czy cukrze wytwarza się bez stapiania saletry...
Paliwo nazywa się "karmelkowe" ponieważ stapia się cukier, nie saletra Zazwyczaj wygląda to tak: rozpuszczasz zwykły cukier lub sorbitol, dodajesz saletry i wtedy już formujesz ziarno paliwa.
Ja np. wolę sorbitol od cukru ponieważ dużo łatwiej formuje się ziarna paliwa. Sorbitol się szybciej rozpuszcza, szybciej można dodać saletry , co przekłada się na niższą temperaturę - można formować paliwo bez poparzenia rąk Dosłownie można ją formować jak plastelinę
Paliwo nazywa się "karmelkowe" ponieważ stapia się cukier, nie saletra Zazwyczaj wygląda to tak: rozpuszczasz zwykły cukier lub sorbitol, dodajesz saletry i wtedy już formujesz ziarno paliwa.
Ja np. wolę sorbitol od cukru ponieważ dużo łatwiej formuje się ziarna paliwa. Sorbitol się szybciej rozpuszcza, szybciej można dodać saletry , co przekłada się na niższą temperaturę - można formować paliwo bez poparzenia rąk Dosłownie można ją formować jak plastelinę
Re: Dlaczego Sorbitol?
Sorbitol ma większą lejność więc dokładniej wypełni formę i bez prasowania.
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Dlaczego Sorbitol?
Faktem jest, że sorbitol umożliwia wytworzenie karmelki nawet na łaźni wodnej. Dobra metoda jest stopić sorbitol (solo - nawet na gazie), a następnie zdjąć go z piecyka i dopiero wtedy dodać saletrę. Spokojnie da sie to wymieszać, a po lekkim schłodzeniu do konsystencji kitu, można ziarna formować nawet w rękach. Duuuuży komfort.
Re: Dlaczego Sorbitol?
O panie dzieki ci za Sorbitol:) Wlasnie testowałem proces produkcji paliwa na sorbitolu , a tak na prawde tu UWAGA: na pastylkach Fiesherman's Friend - zawierają 98 gram sorbitolu na 100 gram. Pali się ale nieciekawie tzn. przerywa musze podpalac ponownie. Jak myslicie czy to spowodowane nie czystym sorbitolem?
Ale wrażenia z topienia tego w porównaniu do cukru to jakaś PRZEPAŚĆ- wygoda 1000 % wyższa, chyba każdy początkujący powinien na tym Sorbitolu robić.
Dzieki ludzie - otwieracie oczy
Pozdro
Ale wrażenia z topienia tego w porównaniu do cukru to jakaś PRZEPAŚĆ- wygoda 1000 % wyższa, chyba każdy początkujący powinien na tym Sorbitolu robić.
Dzieki ludzie - otwieracie oczy
Pozdro
Re: Dlaczego Sorbitol?
Albo wynikało to z proporcji, albo z dokładności wymieszania, wątpię żeby 2% "zanieczyszczenie" miało wpływ - o ile pieczywie jest tam 98% sorbitolu.
Jak mocno rozdrobniłeś Kno3? jakich proporcji użyłeś?
Jak mocno rozdrobniłeś Kno3? jakich proporcji użyłeś?
Re: Dlaczego Sorbitol?
35/65 sorbitolu nie rozdrobniłem bo i tak sie stopił a kno3 w młynku do kawy, co najlepsze wczoraj zrobiłem z niezmielonego kno3 i było lepiej ale już ktoś o tym pisał na forum, może za mała porcja bo zrobiłem tylko 10 gram paliwa?
- jaskiniowiec
- Administrator
- Posty: 2379
- Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
- Lokalizacja: Kraków
- Kontakt:
Re: Dlaczego Sorbitol?
Dwie możliwości: za dużo wilgoci, albo wpływ tych 2%.
Tofifi, 2% potrafi mieć duuuuże znaczenie.
Tofifi, 2% potrafi mieć duuuuże znaczenie.
- verex
- Supersonic PROFI
- Posty: 742
- Rejestracja: poniedziałek, 25 lip 2011, 19:38
- Lokalizacja: Tczew/Kingston upon Thames
- Kontakt:
Re: Dlaczego Sorbitol?
Mam pytanie - dwa razy odlewałem paliwo 65/35 KNO3/Sorbitol. Dokładnie zmieszałem składniki, wsypałem do garnka, zalałem małą ilością wody i zacząłem mieszać. Gdy mieszanka osiągnęła "odpowiednią" gęstość, odlałem paliwo do formy.
Mieszanka schnęła ponad tydzień, a paliwo nie uschnęło do końca. Ile to paliwo musi schnąć? Czy dodanie około 2g węgla skróci czas suszenia ziarna?
Mieszanka schnęła ponad tydzień, a paliwo nie uschnęło do końca. Ile to paliwo musi schnąć? Czy dodanie około 2g węgla skróci czas suszenia ziarna?
Re: Dlaczego Sorbitol?
A po co dodawałeś do tego wody? To nigdy nie wyschnie (ani nie uschnie bo nie jest roślinką ). Sorbitol ma tą właściwość, że jak złapie wodę to wysuszenie bez obniżania ciśnienia lub wygotowania wody ze stopionej masy jest praktycznie niemożliwe. Dlatego jest szeroko stosowany w wyrobach cukierniczych jako środek utrzymujący wilgotność.