Karmel dlaczego lepszy?

czyli zaczynamy zabawę!
Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 829
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok

Karmel dlaczego lepszy?

Post autor: Tofifi »

Dlaczego karmelek, lepiej się zapal niż zmieszane na sucho cukier i saletra?
Ile razy nie próbuję to zawsze ten z patelni/garnka zapala się zaraz po dotknięciu zapałki a ten który mielę i mieszam dobrą godzinę za cholerę nie chce się zapalać a jak już to z wielkim trudem i strasznie nie równo się spala?
Czy przy podgrzewaniu zachodzi jakaś specjalna reakcja, czy po porostu, karmel jest dokładniej wymieszany?
horn31
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31

Re: Karmel dlaczego lepszy?

Post autor: horn31 »

Cóż w zasadzie jest nie tylko lepiej zmieszany, a dokładniej stopiona jest saletra wraz z cukrem. Mieszanina tym samym jest już jednorodna.
Szczerze nie mam pojęcia czy zachodzą jeszcze jakieś reakcje, cukier w końcu brązowieje więc coś pewnie się z nim dzieje...
ODPOWIEDZ