Hamownia Warszawa

urządzenia naziemne
Awatar użytkownika
wojteks
**
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 4 sie 2014, 16:21

Hamownia Warszawa

Post autor: wojteks » wtorek, 1 wrz 2015, 13:54

cześć,

Czy ktoś mógłby mi doradzić w sprawie hamowni? Chciałbym zbudować hamownię dla silników do klasy D . Ponieważ mam troche doświadczenia z Arduino pomyślałem o tym :

http://botland.com.pl/content/161-wykor ... em-arduino

Czy nie za wolne (do 80 próbek/sek)?

Może ktoś wie wiesz jak się to obciąża? Rozumiem że jeden koniec przykręca sie do czegoś sztywnego a na drugim daje obciążenie.


Przeczytałem dokładnie wątek z opisem budowy hamowni Jaskiniowca z wagi i to zdecydowanie mnie przerasta czasowo.

Pozdrawiam,

Wojtek
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 sie 2016, 19:45 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 25 sty 2013, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: przemo » wtorek, 1 wrz 2015, 16:18

Cześć

80 sps szału nie ma ale też bez przesady że od razu złe.

Rozumiem, że czas Cię nagli więc na szybko jasne że mogło by być. Wzmacniacz za 36zł później możesz podmienić na np. taki jak pisał Jaskiniowiec + ADC (jesli arduino nie ma na pokładzie).

Skoro znasz arduinio i dasz sobie radę z komunikacją 1-wire do gotowego wzmacniacza to nie będzie pewnie też później problemu ze wzmacniaczem analogowym, jakimś przetwornikiem ADC i programem na arduino.

Osobnym pytaniem jest jaki sygnał/wyniki/ daje ten wzmacniacz. Czy jest zaszumiony itd ale jak pisałem wcześniej .... 36zł warte spróbowania.

Czujniki tensometryczne montuje się wg ich instrukcji.
Miejsca przykręcenia z gwintem wewn. są dwa. Jeden na sztywno do drugiego silnik przez jaki adapter własnej roboty (np osłaniający belkę prze cato)
Mają różne kształty (belki, eski). Te z Twojego linku są tylko belki.
Przemyśl czy nie wygodniejsze do hamowni byłyby typu S > https://www.maritex.com.pl/pl/tensometryczne-p-9103

pozdrawiam

Awatar użytkownika
wojteks
**
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 4 sie 2014, 16:21

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: wojteks » piątek, 4 wrz 2015, 05:36

Belki S są do pracy na rozciąganie. Teoretycznie moga pracować na ściskanie, ale nie jest to zalecane.

Kupiłem belkę o zakresie do 40 kg. Na razie bedzie do tego gotowy wzmacniacz, później pomyslę o czymś lepszym (prawdopodobnie projekt Jaskiniowca.

Konstrukcja główna skręcana z z profili aluminiowych.

Budowa zajmie dłuższą chwilę bo wrzesień mam prawcowity w pracy i czasu na dłubanie w zabawkach mało.


Wojtek

Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 25 sty 2013, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: przemo » piątek, 4 wrz 2015, 09:56

wojteks pisze:Belki S są do pracy na rozciąganie. Teoretycznie moga pracować na ściskanie, ale nie jest to zalecane.
Proszę o żródło/a/ tej informacji.
pozdr

Awatar użytkownika
wojteks
**
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 4 sie 2014, 16:21

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: wojteks » piątek, 4 wrz 2015, 14:10

To wiem od product managera tensometrów z Maritexu.

Poniżej cytaty z maila.


"Belki typu S działają na rozciąganie"

"Odnośnie obciążania belek siłą o przeciwnym zwrocie do sugerowanego przez producenta producent dopuszcza taką możliwość, lecz wskazania będą wtedy przeciwne."


Pozdrawiam,

Wojtek

Awatar użytkownika
przemo
Podniebny Filmowiec
Podniebny Filmowiec
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 25 sty 2013, 19:15
Lokalizacja: Poznań

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: przemo » piątek, 4 wrz 2015, 14:34

No to nie pisz proszę że "nie zalecane" i "teoretycznie możliwe".
To jest nadinterpretacja :wink:
Wystarczy zamienić wyprowadzenia.
(A sprawuje mi się bardzo dobrze, właśnie Maritex'owy)
To tak aby kiedyś ktoś czytający ten temat miał jasność. :grin:

Awatar użytkownika
wojteks
**
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 4 sie 2014, 16:21

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: wojteks » piątek, 4 wrz 2015, 17:09

Ja lubię używać sprzętu zgodnie z specyfikacją producenta :) . Przynajmniej wtedy kiedy mam taki luksus (a w tym przypadku mam).

Pozdrawiam,

Wojtek

Awatar użytkownika
wojteks
**
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 4 sie 2014, 16:21

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: wojteks » piątek, 11 wrz 2015, 19:48

Dwa kilogramy profili alu kupione - czas na montaż i składanie elektroniki :)

Awatar użytkownika
wojteks
**
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 4 sie 2014, 16:21

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: wojteks » niedziela, 13 wrz 2015, 18:52

Słabo mi to idzie
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 sie 2016, 19:47 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wojteks
**
Posty: 43
Rejestracja: poniedziałek, 4 sie 2014, 16:21

Re: Hamownia Warszawa

Post autor: wojteks » poniedziałek, 14 wrz 2015, 12:02

Generalnie hamownia jest malutka - z założenia ma pracować przymocowana do czegoś (np słupka ogrodzenia) i dawać się przenosić w plecaku. W tej chwili planuję testy silników klima do klasy D włącznie i ewentualnie mikrohybryd (to juz klasa E!). Kupiłem za duże tensometry - gigantomania :smile: .Nie bedzie za dokładnie na tak małych silniczkach.
Idea - tensometr przez standardowy (kupny) wzmacniacz jest podłączony do Arduino (u mnie akurat nano ) a pin TX arduino jest podłączony do RX openlogu (do open logu "idzie" jeszcze masa i zasilanie 5v)

Dane z tensometru są zapisywane w pliku na karcie SD open logu. Nie trzeba targać kompa na miejsce testów. Po włączeniu hamowni zaczyna się zapis do czasu wyłączenia.



Podłączenia:

http://botland.com.pl/content/161-wykor ... em-arduino


Hamowania jest zasilana lipolem 2s.



Program do arduino ( potrzebna biblioteka HX711.h jest na stronie powyżej):

KOD:


#include "HX711.h"

#define calibration_factor -220000.0 //Odczytana wartość z programu kalibracyjnego UWAGA DLA KAZDEGO TENSOMETRU INNA!!!!

#define DOUT 3 //pin 3 Arduino i wyjście DAT czujnika
#define CLK 2 //pin 2 Arduino i wyjście CLK czujnika

HX711 scale(DOUT, CLK);

void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial.println("HX711 scale demo");

scale.set_scale(calibration_factor); //Ustawienie kalibracji
scale.tare(); //Zerowanie wskazania na początek

Serial.println("Odczyty:");
}
unsigned long time;
void loop() {

time = millis();
Serial.print(time);
Serial.print("_");
Serial.print(scale.get_units(), 1); //scale.get_units() zwraca zmienną float
//Serial.print(" kg"); //Dowolnie możemy wybrać kilogramy lub funty, lecz przy zmianie zmienia się również współczynnik kalibracji

Serial.println();
}


Pozdrawiam,

Wojtek
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 sie 2016, 19:51 przez wojteks, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość