Jaki zakres czujnika ciśnienia w komorze spalania?

urządzenia naziemne
Stefan
*
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 13 wrz 2013, 20:16

Jaki zakres czujnika ciśnienia w komorze spalania?

Post autor: Stefan » poniedziałek, 23 wrz 2013, 16:28

Zastanawiam się nad pomiarem ciśnienia w komorze spalania myślę że zakres do 250 bar będzie odpowiedni.
Tu jest ulotka dotycząca interesującej mnie serii czujników.

http://www.produktinfo.conrad.com/daten ... 00_BAR.pdf

Z zakresem pomiarowym wiąże się też ciśnienie rozrywające dla 250 atm. jest to 400 atm. dla 600 już 1040 alt to chyba za dużo. Mierząc wartości w granicach 50 do 100 atm 400 wydaje się być sensownym zapasem.

Poproszę o jakiś komentarz.

Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI
Posty: 790
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków/Gdynia

Re: Jaki zakres czujnika ciśnienia w komorze spalania?

Post autor: Kacper » poniedziałek, 23 wrz 2013, 19:34

Dokładnie taki sam czujnik (250/400bar) mamy w naszej krakowskiej komorze do testów paliw. Większy zakres pomiarowy na pewno nie jest potrzebny. W praktyce pomiar do 100bar wystarcza ale dobrze mieć ten zapas wytrzymałości do 400bar bo nawet jeśli wytrzymałość komory testowej będzie mniejsza lub będzie wyposażona w zabezpieczenie ciśnieniowe to i tak w przypadku deflagracji niektórych paliwo ciśnienie może wzrosnąć dużo bardziej.

Stefan
*
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 13 wrz 2013, 20:16

Re: Jaki zakres czujnika ciśnienia w komorze spalania?

Post autor: Stefan » poniedziałek, 23 wrz 2013, 21:50

Dziękuje.

To jeszcze powiedz proszę jak rozwiązane jest mocowanie tego czujnika?
Dokumentacji na ten temat nie znalazłem, mam swoje przemyślenia ale wam działa więc mogę się wzorować.

Myślałem o zabezpieczeniu nadmiarowym a za nim nie za długa kapilara do samego czujnika, troszkę będzie tłumić i da szanse przeżyć czujnikowi zanim zabezpieczenie zadziała.

Mówiąc o komorze masz na myśli taką :

http://www.nakka-rocketry.net/staburn.html ?

Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI
Posty: 790
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków/Gdynia

Re: Jaki zakres czujnika ciśnienia w komorze spalania?

Post autor: Kacper » poniedziałek, 23 wrz 2013, 23:44

Właściwie powinienem napisać silnik testowy.
Czujnik ciśnienia jest zamknięty w aluminiowej puszce, ciśnienie jest przekazywane hydraulicznie przewodem hamulcowym. W zatyczce silnika jest umieszczony tłoczek, który przekazuje ciśnienie na płyn hamulcowy.
Puszka z czujnikiem to ten niewielki toczony element przykręcony bezpośrednio do obudowy wzmacniacza. Dziś już późno ale jutro narysuję przekrój bo nie bardzo umiem opisać jak to jest zbudowane.

Zdecydowaliśmy się na taki układ hydrauliczny z dwóch względów. Umożliwia łatwą kalibrację urządzenia przez naciskanie na tłoczek oraz stanowi zabezpieczenie/barierę przed spalinami z silnika i gwałtownymi skokami ciśnienia.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kacper
Supersonic PROFI
Posty: 790
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków/Gdynia

Re: Jaki zakres czujnika ciśnienia w komorze spalania?

Post autor: Kacper » wtorek, 24 wrz 2013, 21:49

Narysowałem przekrój obudowy dla tego czujnika. Uszczelka jest wycięta z dętki rowerowej, całość mocno skręcona. Czujnik jest tak głupio zbudowany, że można go podeprzeć tylko na krawędzi dosłownie 0,5mm więc trzeba wykonać w miarę precyzyjnie.
szkic.jpg
szkic.jpg (86.92 KiB) Przejrzano 3231 razy

Stefan
*
Posty: 12
Rejestracja: piątek, 13 wrz 2013, 20:16

Re: Jaki zakres czujnika ciśnienia w komorze spalania?

Post autor: Stefan » środa, 25 wrz 2013, 12:28

Dziękuje bardzo!

Właśnie "Czujnik jest tak głupio zbudowany..." a nota katalogowa nie podaje sposobu montażu (chyba w interesie producenta jest aby klient/projektant miał ułatwione zadanie). Ciekawe jak to by się zachowało dla czujnika 600 atmosfer którego ciśnienie rozrywające wynosi powyżej 100 atm.

Myślę nad oringiem w górnej części czujnika i raczej skręcaniem (tak jak optyka w obiektywie) przez przekładkę.

Na razie projekt przekładam na późniejszy termin.

ODPOWIEDZ