Hamownia SR na SD 16bit

urządzenia naziemne
Awatar użytkownika
horn31
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31

Hamownia SR na SD 16bit

Post autor: horn31 » poniedziałek, 10 paź 2011, 17:17

Witam,
Ostatnio uruchomiłem w końcu hamownię pod SR.
Nie testowałem jeszcze i nie wszystko działa ale jak na początek jestem wystarczająco usatysfakcjonowany.

Moduł nie jest mojego autorstwa, stworzono go dla firmy zajmującej się modułami wagowymi itp. pomyślałem po prostu że warto go użyć w szczytnym celu.
Moduł pomiarowy jest na 16 bitowym przetworniku analogowo cyfrowym Sigma Delta
Pozwala na próbkowanie 1000/s
Moim problemem aktualnie jest brak czasu i uszkodzony most tensometryczny, (muszę przejść się do media markt po wagę)

Zdjęcie LCD na płytce, pokazuje nacisk w czasie rzeczywistym:
Obrazek
Program do obsługi modułu:
Obrazek
Wartości tabeli są przykładowe.
Łączność z PC poprzez RS-232, nie było łatwo znaleźć lapka za niewielką sumę z tym portem, aktualnie używam konwetera USB.
Nie wszystko jeszcze gra tak jak powinno, ale zamierzam do grudnia wykonać test na komercyjnym silniku rakietowym (modelarski).
Wybaczcie że tak piszę po łebkach zamiast od razu wstawić gotowy opis ale liczę że dzięki forum uda mi się zmobilizować do dalszej pracy.
Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to chętnie odpowiem w miarę możliwości :smile:

Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Administrator
Posty: 2247
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Hamownia SR na SD 16bit

Post autor: jaskiniowiec » poniedziałek, 10 paź 2011, 23:04

pytań wiele: jaki koszt czegoś takiego, czy jest to do powielenia, jaki zapis (karta SD się domyślam), jaki wzmacniacz znalogowy

Awatar użytkownika
horn31
Nowy
Posty: 5
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31

Re: Hamownia SR na SD 16bit

Post autor: horn31 » wtorek, 11 paź 2011, 13:30

Na początek wybaczcie mój skromny opis z poprzedniego posta. W ten weekend postaram się zrobić mały test hamowni, o ile sie uda, a jak nie też wyniki wstawie.

Oraz odpowiedzi na pytania :smile:

Koszt to 160zł wraz z wysyłką, ogłoszenie było na forum elektroda około rok temu. Moduł był dla jakiejś firmy ale twórcy zostało parę egzemplarzy.

Wątpię czy da się powielić bo płytka jest zaprogramowana i jest wykonana metodą komercyjną (nie jest to samoróbka), ale nie mówie że to niemożliwe

Płytka ma wiele konfigurowalnych funkcji od strony PC przez program dołączony do niej.
Ot dla przykładu można zastosować dźwignię na hamowni, jeżeli mamy hamownię na przeciętnie 120kg robimy dźwignię 2:1 i wprowadzamy dane w program co pozwala na zwiększenie możliwości sprawdzenia ciągu na więcej aniżeli 120kg - nie sprawdzałem bo siedzę nad płytka od tygodnia i powoli dochodzę z nią do ładu.
Na początku sterowniki pod konwerter USB-RS232 nie działały potem problem z kablem, jeszcze później zniszczony mostek tensometryczny...

Dane są pokazywane i zapisywane na PC, płytka działa gdy jest podłączona pod PC i ma włączony program. Wtedy można ją wyzerować, wytarować, zmienić częstotliwość próbkowania, ustawić jak dokładne mają być wskazania wagowe. Dane są zapisywane w postaci txt gdy po teście silnika zechcemy je zapisać.

Na płytce znajdują się także piny we/wy pozwalające między innymi na inicjację mierzenia gdy włączymy zapłon silnika.

Ilość podziałek: 32 000
Działki pomiarowe: g, kg, N, kN

Niestety nie posiadam żadnej informacji co do zastosowanego wzmacniacza, (być może jest to popularny MAX432 lub podobny). Na płytce nie ma też żadnych opisów nt wzmacniacza

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość