RASAero

Dyskusja na temat programów przydatnych w modelarstwie rakietowym (linki, ciekawe strony)
Awatar użytkownika
Keats
Nowy
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 12:41

Re: RASAero

Post autor: Keats » czwartek, 27 paź 2011, 19:53

Maksymalna liczba w .NET w systemie dziesiętnym wynosi 79,228,162,514,264,337,593,543,950,335. Jest to błąd programu i wydaje mi się, że nie da się tego rozwiązać w sposób zewnętrzny, ew. pogrzebanie w HEXie, lecz prawdopodobnie trzeba napisać do twórcy programu, aby naprawił błąd... Tak na prawdę, możliwości może być wiele, dlatego poświęć trochę czasu na googlach, bo ja nic znaleźć konkretnego nie mogę :grin:

A tak w ogóle to witam wszystkch na forum! :smile:

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: RASAero

Post autor: Tofifi » czwartek, 27 paź 2011, 20:15

Witaj! Wiesz, może i błąd programy, tylko dlaczego jest tak że jak go zainstalowałem to udało się z niego 1 skorzystać - post wyżej masz wykres potem nie korzystałem z niego, znowu włączam i już nie działa... odinstalowałem i zainstalowałem ponownie - dalej to samo :sad:

Awatar użytkownika
Keats
Nowy
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 12:41

Re: RASAero

Post autor: Keats » sobota, 29 paź 2011, 15:46

Może wina twojego komputera ( a raczej jego ustawień, właściwości ), tego ja sam nie wiem, bo .NET dobrze nie znam. Powiedziałem co wiedziałem, może ktoś inny zna przyczyny, ew. poszukaj w googlach.

Awatar użytkownika
michajas
*
Posty: 29
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31

Re: RASAero

Post autor: michajas » sobota, 29 paź 2011, 22:44

A jaką wartość grubości stateczników wpisujesz?
Czy jest to wartość dziesiętna? Jakiego separatora używasz (kropka czy przecinek?)
Problem jest z interpretacją tego co podajesz, być może ustawienia regionalne systemu (czy traktuje kropkę jako separator dziesiętny, czy przecinek) są błędne.

edit:
To samo dotyczy aplikacji Shizo. Najbardziej prawdopodobnie masz błędne ustawienia lokalizacji.

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: RASAero

Post autor: Tofifi » niedziela, 30 paź 2011, 11:41

Ok, program już działa nie wiem o co chodzi z tą lokalizacją, ale dla czego bez mojej ingerencji miała by się zmienić (tylko ja korzystam z tego komputera)
W każdym razie działa - zawsze używałem przecinka, grubość 10mm czyli 0,3937 in.

O dziwo w przypadku Shizo nie pomogło przywrócenie systemu do daty w której na pewno działał, pomogło natomiast ściągnięcie go ponownie, ale zamiast kliknąć instaluj, kasuj, wybrałem napraw. - i działa :wink:

NO dobra to tyle dzięki za zainteresowanie na razie jest spokój.

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: RASAero

Post autor: Tofifi » piątek, 4 lis 2011, 17:23

Cześć!

Jako tako przetłumaczyłem sobie znaczenia napisów obok okienek ale nie wszystko rozumiem - wynika to z tego ze niektóre opisy są "nieformalne"
Np Boattalil - według słownika jakaś łódź jakiś ogon - tutaj akurat się domyśliłem że chodzi o talię zejściową za statecznikami.

Ale nie wszystko potrafię rozszyfrować.
np L.E. Diamond Aifoil Leght
T.E Diamond Airfoil Light

Fin LE Radius - promień statecznika? Czy chodzi o to że to jest opcja dla stateczników z rurek?

Fin Can Lengt - chodzi o długość krawędzi natarcia?
Fin can outer Diameter
Fin Can schoulfer Lenght

Equivalent Sand Roughness - czy chodzi o chropowatość powierzchni stateczników ?

Tłumaczyłem powyższe zarówno całościowo i pojedynczymi słowami ale niestety nie mogę trafić w odpowiedni kontekst znaczenia

Prosiłbym o pomoc.

Awatar użytkownika
andżej
Supersonic PROFI
Posty: 444
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: RASAero

Post autor: andżej » piątek, 4 lis 2011, 17:28

Do pobrania ze strony Rasa jest PDF z opisem programu - wszystko pokazane na rysunkach i życie staje się prostsze

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: RASAero

Post autor: Tofifi » piątek, 4 lis 2011, 18:36

Heh dzięki Andżej - sory ale nie wpadłem że tam może być instrukcja.
Jest i to nawet dla takich jak ja - w piśmie obrazkowym :mrgreen:
Super dzięki jeszcze raz!

EDIT:
Jednak czegoś nie rozumiem.
Przy wybraniu typu przepływu "hexagonal" i podaniu grubości stateczników opór wychodzi mniejszy od kombinacji z dodaniem długośći zaosrzenia krawędzi natarcia - dlaczego? różnica jest nie wielka ale jest, no ale przecież bez podania wartości zwanej L.E. Diamond Aifoil Leght
T.E Diamond Airfoil Light przepływ byłby raczej turbulentny - więc większy a nie mniejszy,

Awatar użytkownika
verex
Supersonic PROFI
Posty: 627
Rejestracja: poniedziałek, 25 lip 2011, 19:38
Lokalizacja: Tczew/Kingston upon Thames
Kontakt:

Re: RASAero

Post autor: verex » poniedziałek, 5 paź 2015, 05:56

Wyszło nowe RASAero 2, nieco bardziej przyjazne i rozbudowane.
http://www.rasaero.com/
Obrazek
Zapukaliśmy nieśmiało do bram kosmosu...

Near Space Technologies
www.nearspace.tech

Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Posty: 1362
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: RASAero

Post autor: robercik » poniedziałek, 5 paź 2015, 18:16

Cześć
A jest przełącznik z cala na metry ? :smile:

pzdr

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość