RASAero

Dyskusja na temat programów przydatnych w modelarstwie rakietowym (linki, ciekawe strony)
Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Posty: 1362
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

RASAero

Post autor: robercik » niedziela, 28 gru 2008, 22:39

Zainstalowałem program i właśnie bawię się aerodynamiką naszych modeli. Jeśli chodzi o projektowanie modelu pracę utrudnia wymiarowanie w calach. Za to już wyniki symulowanego przebiegu współczynnika Cx są kapitalne :!: Andżejek wprowadził do programu nasz model Strieła:



Obrazek



przebieg Cx wyglada makabrycznie :)

Obrazek



a tak w zakresie który nas interesuje:

Obrazek



wystarczy jednak schować kamerę i odkręcić prowadniczki a nasz model wyglada już znacznie lepiej:

Obrazek



Program proponuje także symulację lotu. Zeby zadziałała należy w pliku rasp.eng (zawierającego dane fabrycznych silników) wymienić wszystkie kropki na przecinki (operacja zamień w notatniku) co trwa kilka minut. Niestety program drastycznie upraszcza przebieg ciągu silników fabrycznych więc nie ufam tej symulacji.

Bardzo poczytny jest też .pdf z opisem programu.

Być może przerobię mój program tak aby można było wprowadzić przebieg Cx z RASAero.



:idea: Nie sądziłem że Cx może być większy niż 1 :lol:



pzdr

Awatar użytkownika
Paul
Supersonic PROFI
Posty: 920
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Luedenscheid

Post autor: Paul » niedziela, 28 gru 2008, 23:47

Ciesze sie , ze program sie na cos przydal. To, ze prowadniczki stanowia znaczny opor , jak rowniez wszystkie inne odstajace elementy modelu jest ogolnie wiadome. Z tad tez wszystkie moje modele staruja z wyrzutni wielopretowej. Osiagi modelu Striela beda jeszcze lepsze, gdy model otrzyma dluzsza glowice o wydluzeniu 1 do 4 oraz gdy koncowka rakiety bedzie bardziej oplywowa no i oczywiscie 3 stateczniki. Oczywiscie nie pisze tu nic nowego , ale ciekaw jestem jak beda wygladaly te diagramy po takiej modyfikacji.



Paul

Awatar użytkownika
PINOT
PROFI
Posty: 352
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Post autor: PINOT » poniedziałek, 29 gru 2008, 00:10

Całkowita zgoda z Paulem - Strieła zdecydowanie nie ma cech projektu rakiety naddźwiękowej :)

Awatar użytkownika
KSard
Supersonic PROFI
Posty: 1506
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Nowa wersja 1.0.2.0 RASAero już dostępna

Post autor: KSard » środa, 16 mar 2011, 08:32

Nowa wersja 1.0.2.0 RASAero już dostępna


Wczoraj pojawiła się nowa wersja programu RASAero.
Program jest do pobrania tutaj >>> http://www.rasaero.com
Oprogramowanie jest darmowe.
pozdrawiam KSard - www.facebook.com/ksardpl : www.ksardrakiety.cba.pl

"Ci, którzy skłonni są zrezygnować choćby z części prawa do wolności aby uzyskać w zamian trochę tymczasowego bezpieczeństwa, nie zasługują ani na wolność, ani bezpieczeństwo "- Ben Franklin

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: RASAero

Post autor: Tofifi » sobota, 8 paź 2011, 21:04

okej.... a gdzie znaleźć wersję spolszoną? u robercika widziałem zdaje się po polsku :mrgreen:

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: RASAero

Post autor: Tofifi » niedziela, 9 paź 2011, 17:35

No jakoś udało mi się narysować rakietę....
Ale CX mnie co najmeniej dziwi - jest ogromny :roll:
Obrazek

O co chodzi?

Awatar użytkownika
robercik
Supersonic PROFI
Posty: 1362
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: RASAero

Post autor: robercik » niedziela, 23 paź 2011, 22:54

Cześć
Tofifi pisze:okej.... a gdzie znaleźć wersję spolszoną? u robercika widziałem zdaje się po polsku :mrgreen:

Źle kombinujesz, w tych czasach bez angielskiego, choćby podstawowego nie ma szans. :smile:
Rakietę narysowałeś "jakoś" no i masz "jakoś taki tuży opór", weź stary poświęć chwilę, zastanów się a potem ładuj na forum.

pzdr

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: RASAero

Post autor: Tofifi » niedziela, 23 paź 2011, 23:19

angielskiego to się dopiero uczę - wcześniej nie było jak...
Tak się składa że po napisaniu poprzedniego posta poświęciłem tak jak mówisz chwilkę i udało mi się go opanować - teraz nie stanowi on dla mnie problemu :cool:

Mauy
PROFI
Posty: 102
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:30

Re: RASAero

Post autor: Mauy » niedziela, 23 paź 2011, 23:34

Proponuję zrobić kilka ciekawych testów w tym programie. Np. zamodelować półkulę albo trójkąt czy tego typu figury albo rakietą z dużymi statecznikami. Jeden z naszych kolegów wykonał właśnie tego typu symulacje i wychodzą naprawdę zabawne wyniki :wink:

Awatar użytkownika
Tofifi
PROFI
Posty: 752
Rejestracja: niedziela, 30 sty 2011, 18:31
Lokalizacja: Białystok, Nowe Miasto

Re: RASAero

Post autor: Tofifi » czwartek, 27 paź 2011, 15:06

No i pojawia się kolejny problem z rasaero :(

Kiedy wciskam guzik: Aero Plots - wyskakuje mi błąd:

Wystąpił nieobsługiwany wyjątek w aplikacji. Jeśli klikniesz przycisk Kontynuuj, aplikacja zignoruje błąd i podejmie próbę kontynuacji. Jeśli klikniesz przycisk Zamknij, aplikacja zostanie natychmiast zamknięta.
Wartość za duża albo za mała dla wartości typu Decimal.

a pod spodem:
Szczegółowe informacje na temat wywoływania debugowania w trybie JIT (just in time)
zamiast tego okna dialogowego znajdują się na końcu tego komunikatu.

************** Tekst wyjątku **************
System.OverflowException: Wartość jest za duża albo za mała dla wartości typu Decimal.
w System.Decimal..ctor(Double value)
w x.c(Decimal A_0, Decimal A_1)
w x.b()
w x.d(Decimal A_0, Decimal A_1)
w aj.ao(Object A_0, EventArgs A_1)
w System.Windows.Forms.ToolStripItem.RaiseEvent(Object key, EventArgs e)
w System.Windows.Forms.ToolStripItem.HandleClick(EventArgs e)
w System.Windows.Forms.ToolStripItem.HandleMouseUp(MouseEventArgs e)
w System.Windows.Forms.ToolStrip.OnMouseUp(MouseEventArgs mea)
w System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
w System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.ToolStrip.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
w System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)


************** Zestawy załadowane **************
mscorlib
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework64/v2.0.50727/mscorlib.dll
----------------------------------------
RASAero
Wersja zestawu: 1.0.2.0
Wersja Win32: 1.0.2.0
CodeBase: file:///D:/Rakiety/RASAero.exe
----------------------------------------
Microsoft.VisualBasic
Wersja zestawu: 8.0.0.0
Wersja Win32: 8.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/Microsoft.VisualBasic/8.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/Microsoft.VisualBasic.dll
----------------------------------------
System
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll
----------------------------------------
System.Windows.Forms
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll
----------------------------------------
System.Drawing
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll
----------------------------------------
System.Runtime.Remoting
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Runtime.Remoting/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Runtime.Remoting.dll
----------------------------------------
System.Data
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_64/System.Data/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Data.dll
----------------------------------------
System.Xml
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Xml/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Xml.dll
----------------------------------------
FarPoint.Win.Input
Wersja zestawu: 1.0.15.0
Wersja Win32: 1.0.15.0
CodeBase: file:///D:/Rakiety/FarPoint.Win.Input.DLL
----------------------------------------
mscorlib.resources
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/Microsoft.NET/Framework64/v2.0.50727/mscorlib.dll
----------------------------------------
System.Runtime.Serialization.Formatters.Soap
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Runtime.Serialization.Formatters.Soap/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Runtime.Serialization.Formatters.Soap.dll
----------------------------------------
System.Windows.Forms.resources
Wersja zestawu: 2.0.0.0
Wersja Win32: 2.0.50727.4927 (NetFXspW7.050727-4900)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms.resources/2.0.0.0_pl_b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.resources.dll
----------------------------------------

************** Debugowanie w trybie JIT **************
Aby włączyć debugowanie w trybie JIT (just-in-time), plik .config tej
aplikacji lub komputera (machine.config) musi mieć
wartość jitDebugging ustawioną w sekcji system.windows.forms.
Aplikacja musi być również skompilowana z włączonym
debugowaniem.

Na przykład:

<configuration>
<system.windows.forms jitDebugging="true" />
</configuration>

Gdy debugowanie JIT jest włączone, wszystkie nieobsługiwane wyjątki
są wysyłane do debugera JIT zarejestrowanego na komputerze
i nie są obsługiwane w tym oknie dialogowym.



Zauważyłem że problem pojawia się dopiero przy tym kiedy wpisuje się grubość stateczników ;/

Doradźcie coś :(

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości